Meidän tarinamme

Kurjen maatilan tunnettu historia ulottuu vuoteen 1561, jolloin Heikki Laurinpoika aloitti viljelyn Perttelissä, Pöytiön kylällä pienen Kurkijoen rannalla.

Paljon on vettä virrannut Kurkijoessa ja tänään tilalla asustaa ja maita viljelee 16 sukupolvi, isäntä Antti Koski vaimonsa Tarjan sekä lastensa Iiriksen ja Aaron kanssa.

Mansikanviljelyn aloitti Antti yhdessä vanhempiensa kanssa vuonna 1993 ja nykyään se on tilan päätuote viljanviljelyn ohella. Mansikkaa viljellään sekä perinteisesti avomaalla että kasvutunneleissa.

Käytössä on nykyaikaiset, vettä ja lannoitteita säästävät kastelujärjestelmät sekä biologiset kasvinsuojelumenetelmät. Tilalla on tärkeää, että tuotteet maistuvat hyvältä ja tuotanto on paitsi tehokasta myös kestävää. Tilalla on kasvintuotannon IP sertifikaatti, joka takaa tuotteiden turvallisuuden, ympäristöystävällisyyden sekä tuotannon työehtoihin pohjautuvan sosiaalisen vastuun toteutumisen.

Mansikkatilan vuosi

Tammi-helmikuussa hoidetaan viimeisten tuotantotarvikkeiden tilaukset ja tehdään istutusaikataulujen suunnitelmia.

Maaliskuussa toiminta alkaa pikkuhiljaa käynnistyä! Kasvutunneleiden katteet poistetaan talveksi ja maaliskuussa ne levitetään uudelleen paikalleen. Kasvatuslaatikot täytetään ja tippukastelujärjelmät asennetaan sekä tarkastetaan. Hieman säistä riippuen istutukset alkavat maaliskuun loppupuolella, jonka jälkeen istutusten kastelu on tarkkaa puuhaa. Vettä ja ravinteita viedään suoraan kasvien juurelle useita kertoja päivässä tarpeen mukaan.

Pieni peltiämpärillinen mansikoita

Huhtikuussa tunneli-istutukset ovat täydessä käynnissä. Biologisten torjuntaeliöiden käytön suunnittelu ja aikataulutus tehdään tässä vaiheessa kun istutusten eteneminen on selvillä. Avomaalla talvisuojana käytetyt harsot poistetaan ja mansikkapenkit harjataan vanhojen, kuivien kasvustojen poistamiseksi. Harsot vedetään kuitenkin vielä uudelleen mansikoiden suojaksi.

Mansikka
Oljenlevitystä mansikkapellolla kesäkuun alussa Kurjen maatilalla.

Toukokuu on kiireistä aikaa. Tunneleissa istutetaan edelleen. Pitkällä istutussykilillä saadaan säänneltyä marjojen kypsymistä, tavoitteena on saada kotimaista mansikkaa kauppoihin tasaisesti kesäkuun alusta lokakuulle asti. Toukokuussa tunneleissa käy muutenkin melkoinen kuhina! Kimalaiset tulevat työmaalle pahvisissa pesissään ja käyvät heti töihin. Kimalaisten tehtävä on paitsi pölyttää mansikankukat myös kuljettaa mukanaan harmaahometta torjuvaa biologista valmistetta suoraan kukkiin.

Toukokuussa istutuksiin levitetään myös ensimmäiset tuholaisia torjuvat biologiset torjuntaeliöt. Tätä jatketaan koko kasvukauden säännöllisesti, tavoitteena on ennakoivasti torjua muun muassa vihannespunkit ja ripsiäiset.

Ensimmäiset kukinnat aiheuttavat myös huolta, sillä yksikin hallayö saattaa tuhota suojaamattomat kukat ja sitämyöten koko sadon. Siksi harsoja levitetään ahkerasti yöksi, päiväksi harsot poistetaan, jotta pölyttyminen onnistuu.

Toukokuussa myös avomaan mansikka alkaa vaativaksi, vettä ja ravinteita toimitetaan kasvien juurille tihkukastelulla juuri kasvin tarvitsema määrä. Avomaan mansikkakasvustot kestävät yleensä kolme vuotta, joten joka vuosi myös istutetaan uusia taimia. Tämä alkaa toukokuussa maan muokkauksella ja kasvupenkkien muotoilulla. Mansikat istutetaan käsin touko-kesäkuussa. Ja kastelulaitteistojen on oltava kunnossa! Mansikka ei kestä montakaan tuntia maassa ilman vettä.

Avomaalla myös levitetään riviväleihin olkia, jotka suojaavat mansikoita sateen nostamilta saviroiskeilta ja estävät rikkaruohoja kasvamasta riviväleissä. Penkeistä rikkaruohot kitketään käsin.

Kesäkuussa aloitetaan poiminta ensin tunneleissa ja sitten avomaalla. Tässä vaiheessa tilalla hyörii jo koko kesän henkilökunta. Tilamyyntipisteet avataan yleensä juhannukseen mennessä ja tukkuasiakkaitten marjatoimitukset lähetetään matkaan päivittäin. Kasvustojen hoito on tässä vaiheessa lähinnä kastelua ja ravinteiden annostelua.

Kesäkuussa suunnitellaan myös jo seuraavaa satokautta. Taimitilaukset pitää saada toimittajille jo tässä vaiheessa seuraavaa kautta varten, joten kesäkuussa tutustutaan uusiin lajikkeisiin ja tehdään laskelmat seuraavaa vuotta silmällä pitäen.

Juhannuksen jälkeen perinteisesti alkaa tiukin sesonki, marjoja poimitaan joka päivä. Myös itsepoimijat ja kotisäilöjät aktivoituvat ja vilske on melkoinen. Kausi alkaa hiipua heinäkuun puolen välin jälkeen kun suurin avomaan sato on kerätty.

Elokuussa tunnelimansikkaa poimitaan vielä täydellä teholla. Tähän aikaan vuodesta myös elinkaarensa lopussa olevat mansikkakasvustot poistetaan.
Syyskuussa sadonkorjuu jatkuu tunneleissa myöhäisemmillä lajikkeilla. Aikaisempien lajikkeiden sadanta on jo hiipunut ja osa tunneleista laitetaan talviteloille.

Lokakuussa sadonkorjuu päättyy tunneleissa ja nekin valmistellaan talveen. Tässä vaiheessa viimeisetkin työntekijät jättävät tilan.

Marraskuu on mansikanviljelijän lomakuukausi!

Joulukuussa tehdään inventaarit, suunnitellaan seuraavaa kautta ja tehdään tilauksia toimittajille. Joulukuussa tehdään myös avomaan mansikoiden talvisuojaus eli levitetään harsot kasvustojen päälle, jonka jälkeen toivotaan suojaavaa lumipeitettä.

Lue lisää eri mansikoista täältä.

Kurjen maatila ~ puhdasta makua